Bel mij: 0612771651 of mail info@gangenpaardenreestdal.nl

Extra gang.

 

davesilver

Single-foot
De extra gang van de Mountain Horse noemen we de ‘Single-foot’. Dit houdt in dat er altijd minimaal 1 been aan de grond is. Hierdoor vind er geen zweefmoment plaats en blijf je in het zadel zitten. De beweging die de ruiter voelt, is enkel een voorwaartse beweging, wat zeer comfortabel is. 

Deze gang is ook voor het paard erg comfortabel. Deze hoeft namelijk nooit het gehele gewicht incl. ruiter naar boven te bewegen, enkel voorwaarts. Dit maakt dat de Mountain Horses eerder, en nu ook nog steeds, worden gebruikt op grote ranches voor de boer om lange afstanden af te kunnen leggen. Dit is dus voor zowel boer als paard erg comfortabel!

Lichamelijke klachten of beperkingen
Inmiddels is uit meerdere ervaringen gebleken dat mensen met lichamelijke klachten of beperkingen, wel kunnen rijden op een Mountain Horse, terwijl rijden op een dravend paard onmogelijk voor hen is door de pijn die zij dan ervaren! De single-foot biedt deze ruiters de comfort die zij nodig hebben voor hun lichamelijke klachten (denk hierbij aan rug-, nek-, bekken-,knie-klachten enz.). Ook voor deze ruiters is de gang lange tijd vol te houden en vormt deze tegelijk een goede training voor de spieren van de ruiter. Omdat er weinig tot geen pijn veroorzaakt wordt, maar wel wordt gevraagd om balans in het zadel en voorwaartse beweging te volgen worden de spieren getraind zonder de pijnlijke gewrichten te belasten!

Bewegingstechnieken
De bewegingstechniek achter de single-foot is complex. Een viertakt gang, waarbij elke hoef afzonderlijk van elkaar land, is makkelijker te ‘breken’ dan bijvoorbeeld een tweetakt (2 hoeven raken tegelijk de grond) draf. Door een verkeerde hoduing van de ruiter, onjuiste hulpen of belemmeringen van het paard kan de gang vast laten lopen en zo de takt als het ware ‘breken’. Er zijn dan geen 4 afzonderlijke hoeflandingen meer te horen/zien, maar bijvoorbeeld 3 tikken of een tik met een echo (hoeven landen net iets na mekaar).

De single-foot is echter wel een genetisch aangelegde gang, wat inhoud dat het paard deze kent vanaf de geboorte. Eigenlijk zien we ook bij al onze veulens dat ze voornamelijk in hun eerste weken zelfs alleen maar single-foot aanbieden, en nog geen draf. Deze volgt meestal later, bij elk veulen verschillend wanneer.
 
De single-foot is een heerlijke gang voor lange buitenritten, maar daarnaast kun je er ook mee verder gaan trainen. Net zoals dat een paard zijn draf kan gaan versterken en verbeteren, kan een Mountain Horse ook zijn Single-foot verbeteren en versterken. Hiermee werken is ook voor de ambitieuze ruiters een ontzettend leuke uitdaging!

Op de foto rechts ziet u Dave Stefanic en zijn hengst Sonny’s Silver Dollar. Deze hengst beschikt over een single-foot op hoog tempo met veel knieactie. Zelfs deze knieactie kan genetisch verankerd zitten in paarden, zijn nakomelingen laten vaak veel knieactie zien als veulen al! Daarnaast ziet u een gedragen hoofd-halshouding, welke noodzakelijk is bij zoveel knieactie. De paarden met minder knieactie kunnen vaak hun hoofd ook wat lager houden, maar doorgaans voeren ze de gang beter uit als ze de mogelijkheid krijgen hun hoofd meer te dragen, en heirmee schoudervrijheid te creeren.  

De extra gang van de Mountain Horse is veelzijdig in gebruik, je kan er veel kanten mee op en op gangtechnisch gebied beschikken wij inmiddels over de nodige kennis. Wilt u uzelf graag echt verdiepen in de gangen van de Mountain Horses neem dan ook even een kijkje onder het kopje ”Traning”
 

Back to Top