Bel mij: 0612771651 of mail info@gangenpaardenreestdal.nl

Mountain Horses.

De Mountain Horses, bergpaarden met karakter!

Deze bergpaarden zijn oersterk, hebben lef, zijn vol zelfvertrouwen, koel in hun hoofd, en vriendelijk van karakter. Hun beenwerk is keihard en ze hebben sterke hoeven. Naast deze geweldige eigenschappen zijn ze ook nog eens erg breed inzetbaar. Ze zijn letterlijk overal voor enthousiast te krijgen: western, endurance, dressuur en springen. Ze zijn wendbaar en flexibel, en ook nog echte werkers.

De Mountain Horses die bij ons ingezet worden in de fokkerij zijn 3 types. We gebruiken een Kentucky-, Rocky- en Spotted Mountain Horse merrie’s voor de fokkerij, en de dekhengsten zijn allen Rocky Mountain Horses.

Rocky Mountain Horses
Binnen de rasgroep van de Mountain Horses worden de Rocky’s bloedzuiver gefokt. Dit jonge stamboek begon met de grondlegger ‘Tobe’ een hengst die hét voorbeeld moest zijn voor alle Rocky mountain horse fokkers. Er werdt gezocht naar passende merrie’s en deze eigenschappen vast te kunnen leggen binnen het stamboek. Gezien het korte bestaan van het stamboek zie je nog regelmatig de grondlegger Tobe in de stamboom van Rocky’s terug. Het percentage Tobe zegt veel over het karakter van het paard. Van de nakomelingen van Tobe zijn 5 foundation hengsten gekozen, die het dichts bij de raseigenschappen zitten die een Rocky Mountain Horse zou moeten bezitten. Dit stamboek dus duidelijk gesloten en alleen 100% Rocky Mountain horses kunnen hierin worden opgenomen.

Kentucky Mountain Horses
Kentucky Mountain horses ligt dicht bij de Rocky mountain horse, maar is toch net iets anders. Bij de Kentucky Mountain horse zien we vaak invloeden van andere (gangen)paardenrassen. Hierdoor zie je soms een iets ander temperament, een iets andere bouw, en iets andere kwaliteiten. Toch vind ik als fokker dat je tussen een Rocky en een Kentucky geen verschil moet kunnen zien. Vaak laat ik bezoekers op mijn fokkerij zelf bepalen welke van mijn paarden de Kentucky’s zijn, maar vaak wijzen ze dan de verkeerde aan. Daaruit blijkt dan toch dat de verschillen heel klein zijn tussen beide.

Spotted Mountain Horses
De Spotted Mountain Horses zijn eigenlijk alle Kentucky en Rocky Mountain horses die bont zijn ofwel wit op hun lichaam hebben boven hun hak.De schofthoogte van de Mountain Horses ligt tussen de 1.45 m en 1.55m, met uitschieters tot ongeveer 1.63m.

De bouw van de Rocky- en Kentucky Mountain Horses:

Rocky Mountain Horse:
Compacte, sterke rijpaarden met vaak een brede borstkas mooi gevormd hoofd.
Kentucky Mountain Horse:
Is soms iets eleganter van type door inmenging van ander bloed maar vaak herken je hetzelfde rastype.

Open inschrijving merrie’s bij Kentcuky en Spotted Mountain Horse stamboek
Voor de Spotted Mountain Horses en Kentucky Mountain Horses geldt op dit moment een regeling voor de merrie’s. Omdat deze jonge stamboeken graag nieuw bloed willen toevoegen om teveel inteelt te voorkomen en het ras weer te verbeteren kunnen merrie’s die de eigenschappen bezitten waar een Mountain Horse aan moet voldoen (zowel qua bouw, gangen en karakter) kunnen deze zich inschrijven om geselecteerd te worden. Als de merrie dan wordt geaccepteerd door het stamboek krijgt het paard een Mountain Horse papier met onbekend bloed in de stamboom. Dit zorgt ervoor dat het stamboek zuiver blijft, er geen genetische afwijkingen ontstaan door teveel inteelt en dat het ras blijft groeien. 

Back to Top